Soya Alerjisi Diyeti

Soya alerjisi

Soya alerjisi için genel kurallar

Alerjisiz beslenmenin anahtarı, alerjiniz olan yiyecekleri içeren tüm yiyeceklerden veya ürünlerden kaçınmaktır. Soya alerjisi, vücudun soyada bulunan proteinlere verdiği anormal tepkidir. Soya fasulyesi baklagil olarak sınıflandırılır. Baklagil ailesindeki diğer besinler; barbunya, nohut (nohut), mercimek, keçiboynuzu, meyan kökü ve yer fıstığıdır. Bir baklagile duyarlılık, genellikle başka bir baklagile duyarlılıkla ilişkili olabilir.

Soya Alerjisi Diyeti

Gıdalar İzin veriliyor İzin verilmedi
Ekmekler ve nişastalar
  • Soya bileşenleri içermeyen ekmekler, unlu mamuller, tahıllar
  • Soya yağında pişirilmiş patates cipsi veya patlamış mısır (Not: Çoğu soya yağı soya proteini içermez, bu da soya proteini işleme sırasında çıkarıldığı için soya alerjisine neden olur. Bu nedenle, soya yağı genellikle alerji semptomlarına neden olmaz. Bununla birlikte, soya yağı olanlar Alerjiler, soya yağı içeren veya soya yağı ile işlenmiş ürünlerin tüketilmesi konusunda doktorlarına danışmalıdır.)
  • Sade makarna, pirinç, arpa, çavdar, buğday, yulaf veya irmik
  • Yer fıstığı, yer fıstığı yağı, soya unu içeren ekmekler, krakerler, kekler, rulolar veya hamur işleri
  • Soya bileşenleri içeren işlenmiş ve “doğal” tahıllar
  • Soya makarna
sebzeler
  • Soya bileşenleri içeren soslar veya ekmekler içermeyen taze, dondurulmuş veya konserve sebzeler (izin verilmeyenler hariç)
  • Soya fasulyesi, soya filizi
  • Soya ürünleri içeren soslar veya ekmekler ile hazırlanmış sebzeler
Meyve
  • Soya ürünleri olmadan işlenmiş tüm taze, dondurulmuş veya konserve meyveler ve meyve suları
  • Soya bileşenleri içeren meyveler için meyveli içecek karışımları, sosları veya sosları
İçecekler Alkolsüz içecekler

Çay kahve

Meyve suyu

Soya bazlı formüller, soya ile kahve ikameleri, hazır kahve, sıcak kakao karışımları, malt içecekleri, soya içerikli meyveli içecek karışımları
Et ve et yerine kullanılan ürünler Önceden paketlenmiş soslar, ekmekler veya soslar olmadan servis edilen taze veya dondurulmuş sığır eti, tavuk, kuzu eti, domuz eti, hindi, dana eti veya balık Kırmızı et bağlantılı sosis, şarküteri / soya ile yapılan öğle yemeği etleri

Soyanın et sulandırıcı olarak kullanıldığı ticari olarak hazırlanmış etler

Soya içeren et veya peynir ikameleri: soya peyniri / soya peyniri, natto, miso

Dokulu sebze proteini (TVP)

Süt ve süt ürünleri Soya ürünleri içermeyen süt, peynir, süzme peynir veya yoğurt Soya içeren sütlü içecekler veya süt ikameleri
Çorbalar ve karma yiyecekler Soya fasulyesi içermeyen ev yapımı çorbalar ve ticari çorbalar Soya birçok konserve çorbada, ticari mezelerde ve karma gıdalarda kullanılır.
Tatlılar ve tatlılar Soya içeriği olmadan yapılan dondurma, jelatin, kurabiyeler Soya unu içeren kek veya kurabiye gibi unlu mamuller

Soya ürünleri bazı ticari dondurmalarda ve diğer dondurulmuş tatlılarda kullanılabilir.

Soya unuyla yapılan sert şekerlemeler, fındık şekerleri, şekerleme ve karameller

Katı ve sıvı yağlar Tereyağı, margarinler, kısaltma Margarin ve tereyağı ikameleri

Soya ürünleri içeren bazı salata sosları, mayonez, soslar veya soslar

Kavrulmuş soya fasulyesi veya “soya fıstığı”

Çeşniler ve çeşitli Şeker, bal, pekmez, kek, hardal, jöle, reçel, sade şeker, şurup, turşu Ticari vejetaryen ürünler ve et ikameleri Bazı Worcestershire ve diğer soslar, fermente soya fasulyesi ezmeleri (miso ve natto)

Soya sosu, tamari sosu, granola veya soya ile yapılmış kahvaltı çubukları

Soya ile yapılan taklit pastırma parçaları

Soya içermeyen diyet etiketi nasıl okunur

Bu bileşenlerden herhangi birini içeren gıdalardan kaçının:

  • Hidrolize soya proteini
  • Miso
  • olgunlaşmamış soya fasülyesi
  • Natto
  • Soya albümini
  • Soya peyniri
  • Soya lifi
  • Soya yoğurt
  • Soya dondurması
  • Soya fasulyesi (lor, granül)
  • Shoyo sosu
  • Soya unu
  • Soya ezmesi
  • Soya fıstığı
  • Soya sütü
  • Soya filizi
  • Soya proteini konsantresi
  • Soya proteini izolatı
  • Soya proteini hidrolize
  • Soya sosu
  • tamari
  • Tempeh
  • Dokulu sebze proteini (TVP)
  • soya peyniri

FODMAP diyeti nedir? FODMAP diyeti nasıl yapılır?

Diğer olası soya veya soya ürünleri kaynakları

  • Asya Mutfağı
  • Tatlandırıcılar
  • Hidrolize bitki proteini
  • Hidrolize bitkisel protein
  • Doğal tatlandırıcı
  • Sebze suyu
  • Bitkisel sakız
  • Sebze nişastası
  • Tatlandırıcılar soya bazlı olabilir
  • E vitamini soya fasulyesi yağı içerir
  • Hidrolize bitki ve hidrolize bitkisel proteinin soya olması muhtemeldir.

Gıdalardaki doğal aromaları belirlemek için üreticiyle iletişime geçin. Soyanın doğal aroma için taşıyıcı protein olarak kullanılıp kullanılmadığını sorun.

Soya olma potansiyeline sahip oldukları için sebze sularını, sakızları ve nişastaları belirlemek için şirketle iletişime geçin.

Lütfen dikkat: Soya lesitini ve soya yağlarına karşı alerjik reaksiyon riski düşüktür, ancak bir reaksiyon meydana gelebilir . Araştırmalar, soyaya alerjisi olan çoğu insanın soya lesitini ve soya yağı içeren ürünleri yiyebileceğini gösteriyor. Bunun nedeni, bu maddelerin yağ bazlı olması ve alerjisi olan kişilerin gıdanın protein kısmına tepki göstermesidir.